Vesti

Slatkim stazama rimskog cara Proba

U subotu, 31. marta 2018. Vinski putevi Srbije organizovali su vinsko-turistički izlet sa nazivom „Slatkim stazama rimskog cara Proba“. Cilj izleta je bio da se brojnim novinarima i drugim zvanicama iz sveta biznisa, politike, džet-seta, kao i osvedočenim vinoljupcima, predstavi par destinacija na Vinskom putu Fruška gora.

Program puta je zamišljen tako da se posetioci upoznaju sa mestom rođenja rimskog cara Proba, njegovim značajem za istoriju fruškogorskog i srpskog vinarstva, kao i stazama kojima su koračali on i svi drugi posle njega. Na tom putu probaju se slatka vina (Rimljani su pili čak 18 vrsta) i kušaju vojvođanski slatki (ali i slani) specijaliteti.

Ova tura počinje obilaskom Carske palate Sirmium u Sremskoj Mitrovici gde mladi glimci u rimskim odorama dočaravaju život u tom carskom gradu. Gosti obilaze spomenik mangulici i pulinu gde se obavlja ritualno venčanje a potom, u vinskom podrumu u sklopu TO Sremska Mitrovica (gde ih dočekuje car Prob lično), probaju lokalna vina (ovaj put iz vinarije Erdevik), i delicije poput rimskog hleba, malih gibanica i proje.

Tura kroz Sremsku Mitrovicu završava se obilaskom Bazilike svetog Dimitrija i razgledanjem grada.

Slatke staze vode dalje u Rumu, u prelepi hotel „Park“. Ljubazni domaćini predvođeni vlasnikom hotela, g-dinom Srbom Ilićem, dočekali su goste tradicionalnom rakijom a program boravka u hotelu započeo je u ambijentalnoj konferenjskoj sali „Sremica“, gde su održana predavanja na temu vinskog turizma u Srbiji (Zoran Rapajić) i vinskog turizma u Podunavlju (Dr Dragan Vuković). Goste je pozdravio vlasnik hotela, upoznajući ih sa značajem ovog vida turizma za Vojvodinu i Srbiju, sa osvrtom na najnovija kretanja u ovoj oblasti u Kaliforniji, gde g-din Ilić živi.

Posle predavanja gostima je priređen sremački ručak uz degustaciju vina iz „Mačkovog podruma“, a posle račka zainteresovani su mogli da obiđu hotel, koji bi po svojim kapacitetima i značaju trebalo da postane kapija Vinskog puta Fruška gora.

Podrum Kuzmanović u Čereviću bio je sledeća stanica. Ljubazni domaćin, Jovan Kuzmanović, priredio je degustaciju svojih vina od sorte grožđa Neoplanta, uz sir, kulen i čuvene vanilice, prave specijalitete iz ovog dela Fruške gore. Prisutni su mogli da se upoznaju sa problemima i prednostima vinara koji svoje proizvode prodaju isključivo „na kućnom pragu“.

Završetak ture bio je u Sremskim Karlovcima, gde su se gosti upoznali sa tradicijom i vinima porodice Kiš. Uz vina nastala od sorte Grašac (Italijanski rizling) i Merlot, kao i uz sada već čuveni crni i beli bermet, gosti su mogli da probaju hleb sa mašću i alevom paprikom i domaću štrudlu. Tom prilikom, vlasniku vinarije Kiš, Predragu Crnkoviću, uručeno je priznanje od predsednika VPS Zorana Rapajića, kao znak poštovanja i zahvalnosti za 15-ogodišnje prijateljstvo i druženje.

Program je završen posetom Kapeli mira gde su Austrija i Turska sklopile mir još davne 1699, godine, kada su se Turci povukli sa tih prostora a zasadi vinove loze ponovo prekrili padine Fruške gore.

Medijsku podršku ovom izletu pružili su: RTS, Radio Beograd, Politika, Studio B, Blic, Turistički Svet, i Tv Happy.